Välkommen till kennel
 
Huvudmeny



 Appetitt 
Nästa vargoffer nästgårds...
   Monday 07 October 2013



En mycket välmeriterad jakthund dödades på måndagsförmiddagen av vargar i Värmland. Gråhunden Alert var Nordiskt jaktchampion, internationell utställningschampion, blev tvåa på SM 2005 och vann Nordiska mästerskapen 2006. På måndagsförmiddagen hittade husse Anders Andersson bara resterna av sin jaktkompis i skogarna utanför Ekshärad.

[Kopierat från jaktochjägare.se]


SISK Huvudprov
   Friday 20 September 2013



Fotograf Jan-Olov Daniels (min kamera)


BIS-1 IRST Red Garlic's Red Hot Cappuccino
BIS-2 IRVT Pallas Green Ithosca Girl
BIS-3 PH NO JCH SE JCH INT JCH Björklunds K Cito


Domare hämtad från Danmark. Uppfödare av rasen som tidigare i år dömde på Danska Kennelklubben med några svenska deltagare. Utifrån det resultatet var förhoppningarna inte skyhöga.. Fick äran att visa en Irländsk Röd och Vit settertik till hennes första CK/Cert och ett glädjande BIS-2. Axa (C.I.E DK V-11 Honeygardens Lady Chatterly) vinner championklassen med CK och slutar som dagens andra bästa tik. En mycket bra och välformulerad kritik mottogs och vi är mycket nöjda med resultatet! Nu blir det sofflocket på obestämd tid....


Sofiero
   Sunday 15 September 2013

Årets upplaga blev en blöt tillställning. Utan tält placerade vi oss i skogen för att få lite skydd från regnet. Erfaren domare som brukar gilla vår typ. Treo (Coxokhol Eager Beaver) överträffar sig själv och blir placerad som 2a bästa hane med reserv cacib. Endast två hanar överlevde gallringen med CK.. Lilla Hera (Honeygardens Now Or Never) som inte varit med sedan unghundsklassen var lite ringrostig och i ett lite för högt hull...överlevde ändå med ett excellent och en tredje plats i öppenklassen. Snabba ryck mellan klasserna gjorde att vi inte märkte att Axa trampat i glas och att en glasbit satt sig på utsidan av trampdynan...så var den dagen över med ett haltande i ringen. Synd! för det var tänkt att bli hennes sista utställningen. Nu är revanschlusten stor och det kanske kan bli någon till...

Hösten är i antågande..
   Tuesday 03 September 2013

Hösten är under planering. So far... är det bestämt att det blir det en liten tur till Rättvik. Kennelfullmäktige är bokat och klart. Planerar för lite jaktprovsbesök förmodligen både Skåne och Långtora. Tyvärr hinner jag inte med något besök norröver som jag så gärna önskat! Älgjakten är ett pussel att få ihop varje år...Frun drar till Dublin när älgarna ska reduceras. Gran Canaria's flygstol är bokad, nu gäller det bara att hitta något lyxigt tak över huvudet..


Varg vs jaktsäsong. R.I.P
   Sunday 01 September 2013



http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2013/09/jamthund-vargdodad-i-varmland/


Regler och anvisningar för exteriördomare samt domaretiska regler
   Sunday 25 August 2013

Vad ska en kritik innefatta? Behövs den?

Saxat ur SKK's häfte
http://www.skk.se/Global/Dokument/Utstallning/Broschyrer/Regler-och-anvisningar-for-exteriordomare-samt-domaretiska-regler-U31.pdf

Anvisningar för bedömningen
Domarens uppgift vid en utställning är att bedöma och med valörpris ange kvaliteten hos deltagande hundar eller grupper av hundar samt att inbördes placera tävlande hundar i konkurrensklass. Domaren ska vidare avge ett skriftligt utlåtande över de deltagande hundarna och motivera sin prissättning.


Vid en hundutställning bedöms exteriöra förtjänster och fel enligt gällande standard, samt hundens mentala egenskaper. Domaren tar härvid hänsyn enbart till hur hunden framstår och uppträder vid bedömningstillfället. Det primära syftet med all bedömning är att tjäna aveln genom att värdera resultatet av avelsarbetet sådant det framgår av de deltagande hundarnas kvalitet. Domaren utmärker därvid för respektive raser typiska och exteriört framstående individer med rastypiska mentala egenskaper inklusive sådan tillgänglighet som möjliggör en normal examination av hunden. Domaren har givetvis också till uppgift att i sin bedömning tydliggöra sådana fel och brister som är tecken på ett negativt resultat och utveckling av avelsarbetet. Utställningsdomaren får i sin bedömning inte tillåta sig påverkas av eventuell vetskap om hundens härstamning eller avelsvärde och inte tillåta sig några antaganden om detta. Det ankommer inte på domaren att uttala sin uppfattning om en hunds potentiella värde i framtida avelsarbete. Bedömningen ska ske med enhetlig, vedertagen och tydlig metodik.


Följande ska alltid ingå:
• Bedömning av hundens helhet
• Anatomisk helhets- och detaljgranskning
• Bedömning av rörelserna
• Prövning av hundens tillgänglighet


Bedömningens princip är en sammanvägning av förtjänster och fel. Vid bedömningen ska domaren väga en hunds förtjänster och fel mot varandra. Domaren ska i första hand notera de förtjänster som hunden har och som svarar mot rasens typ. En bedömning får inte bestå i ett ensidigt sökande efter och en uppräkning av en hunds fel. En hund som inte har några väsentliga fel behöver av den anledningen inte nödvändigtvis vara ett gott avelsresultat om den trots sin ”felfrihet” inte har några påtagliga förtjänster och alltså därmed inte är av en önskad rastyp. Den övergripande anvisningen ska vara att varje avvikelse från standarden är fel och ska bedömas i förhållande till graden av avvikelse och sammanvägas med hundens förtjänster. Exteriörbedömningen vilar på domarens kunskap om rasen och hans/hennes fria skön att använda denna kunskap i sammanvägningen av fel och förtjänster. Denna viktiga allmänna princip sätts ur spel endast när det i den officiella standarden klart anges att ett fel är diskvalificerande, eller när det i standarden anges att förekomsten av ett visst fel ska leda till att en viss kvalitetsprisvalör inte får överskridas. Diskvalificerande fel ska alltid medföra att hunden ges Disqualified. Domaren ska tydligt i kritiken ange förekomsten av sådant fel. Det är alltså tekniskt felaktigt att tilldela en hund med ett diskvalificerande fel något annat kvalitetspris än Disqualified, även om det i övrigt är en utmärkt hund. Man finner ofta i rasstandarder listor med fel med angivande av felens grad av allvar, till exempel fel och allvarliga fel, utöver uppräkning av diskvalificerande fel. Likaså har ofta rasklubbar i kompendier och sammanfattningar angivit hur ett visst fel ska knytas till ett visst kvalitetspris. Det är viktigt att komma ihåg att informationer och synpunkter av detta slag ska ses som värdefulla rekommendationer och inte något annat. Finns inte tydliga direktiv i den officiella standarden, så gäller grundprincipen att fel och förtjänster vägs mot varandra. Automatisk låsning av fel till ett visst kvalitetspris gynnar inte en bedömning som fokuserar på hundarnas förtjänster och riskerar också att leda till att man får en vinnande hund med minsta antal fel, men som kanske inte alls är den värdefullaste ur rastyps- och helhetssynvinkel. Det är viktigt att framhålla att en domares fria skön aldrig ska tolkas som en rättighet att ersätta i välgrundad kunskap baserade beslut med subjektivt tyckande.


Följande ordning vid bedömningen rekommenderas:
Domaren inleder med att granska alla hundarna i en klass samlade i ringen både i stillastående och i rörelse. Domaren får här sin första uppfattning av de enskilda hundarnas helhet. Därefter följer granskningen av varje hund för sig, varvid domarkritiken skrivs av domaren själv eller dikteras för ringsekreteraren. I den skrivna kritiken redovisas granskningens resultat i samma ordning som granskningen bör ske i praktiken nämligen: helhet, huvud, bett, hals, rygg, bröstkorg, extremiteter, vinkling, svans, rörelser, hårlag och övrigt.


I kritiken skriver också domaren de kommentarer han/hon önskar göra angående till exempel hur fel och förtjänster vägts samman och liknande, samt också den skrivna motiveringen till ett eventuellt Disqualified eller Cannot be judged. Det är angeläget att den skrivna kritiken på ett respektfullt och begripligt sätt motiverar det kvalitetspris hunden givits. Detta är särskilt viktigt om hunden erhållit ett pris som är lägre än svarande mot helheten.


Lillerud
   Saturday 24 August 2013

Lillerudsdagarna och arbete åt Värmlands Kennelklubb. Lottförsäljning, information och inofficiell utställning på agendan. Hade egentligen anmält till Kungälv men man kan inte klona sig och detta arrangemang kändes mycket trevligare.


Axa (C.I.E DK V-11 Honeygardens Lady Chatterly) fick följa med eftersom hon är den mest lätthanterliga av de mina. Vackert väder och en trevlig dag bland hundar, morötter, skogsmaskiner & politisk propaganda...


Axa vinner Grupp 7 utan konkurrens och blir BIS-3 under domare Johanna Haglund, Kennel Björkelund (Rottweiler)


BIS-1 Berner Sennenhund Hildabus Alva
BIS-2 Australian Shepherd Easy Unforgettable
BIS-3 Irländsk Röd Setter C.I.E DK V-11 Honeygardens Lady Chatterly
BIS-4 Beagle SE VCH Alwa






SKK Svenstavik
   Sunday 04 August 2013

I samband med mors 60 års dag och efter 1 1/2 månads vila från hundlivet, gjorde vi ett snabb besök i Svenstavik. Axas uppfödare Karin mötte också upp och jag fick förfrågan om att visa en unghane från Hot Sensation..Många hundar som jag fick springa vänster varv med. Domare Charlotte Jacobsson, Sverige. Axa (C.I.E DK V-11 Honeygardens Lady Chatterly) lämnade utställningen med flaggan i topp. Treo (Coxokhol Eager Beaver) lika galen som alltid i ringen men han charmade till sig ett CK och en fjärde plats i öppenklassen. Tack Frida Gröning för hjälpen i BHKL!



De hundar jag visade fick resultatet
Hot Sensation's Fair Enough UKL Ex 1 CK BHKL-1, BIM, Cacib
Coxokhol Eager Beaver ÖKL Ex 4 CK
Jetsetter Limoncello Di Sicilia JKL Ex 2
Hot Sensation's Fair Lady In Garden UKL Ex 1 CK
C.I.E DK V-11 Honeygardens Lady Chatterly CHKL Ex 1 CK BTKL-1, BIR-BIG-2, Cacib (Axas 32a BIR/BIM på officiella utställningar)



Hjälpte även Kennel Higher And Higher till BIS-1 i uppfödargruppen.



BIR BIG-2 CACIB C.I.E DK V-11 Honeygardens Lady Chatterly



BIR C.I.E DK V-11 Honeygardens Lady Chatterly & BIM Hot Sensation's Fair Enough


©Karin Dyrbäck




Ransäter
   Monday 29 July 2013

Träffade många fantastiska människor genom arbetet bakom kulisserna i Ransäter. You made my weekend! Längtar redan till nästa år. Att vi fick tidigarelägga den årliga Greklandssemestern gjorde inte så mycket. Endast Kolan No JV-11 East Meadows Keep The Tm Going On) anmäld och hon sprang till sig ett BIM efter den svårslagna Proppen (C.I.E Nord V-10 Nord V-11 No V-12 Balt W-12 Applegrove Take A Look At Me Now). Deltog även i uppfödargrupp med de "krulliga". Ny erfarenhet för mig, men det kanske blir en krullig som min nästa hund, dock en svart.... De fick hjärtat att smälta med sin personlighet...


Kanske ska ha denna kråka till middag?
   Tuesday 18 June 2013



© Tomas Wiklund


Gå till sidan   <<        >>  


Den stående fågelhunden


















This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License.

Allt material © Coxokhol om annat ej anges.